Sevgili 12. Sınıf Öğrencilerimiz 2023  Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı’nda (YKS) Hepinize Başarılar Dileriz…

Sevgili 12. Sınıf Öğrencilerimiz 2023 Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı’nda (YKS) Hepinize Başarılar Dileriz…

If Not You Who? If Not Now, When? Sen Değilsen Kim? Şimdi Değilse Ne Zaman?

 

Sevgili Adaylar, Sınav Anne Babaları;

Sosyal hayatımızda hepimizin farklı farklı rolleri var. Ben okulda psikolojik danışman, evde bir eş ve anneyim.  Aynı zamanda bir evlat, bir kardeş, bir gelin, kuzen, yeğen, arkadaş… Biraz daha detay vermem gerekirse biri sınava girmiş  (LGS) diğeri sınava girecek olan  (YKS) iki çocuk annesiyim.  Bu roller toplumsal hayatın içinde sorumluluklarımızı, görevlerimizi, sosyal statülerimizi oluşturmakta. Bunları uzun uzun yazmamın sebebini sanırım tahmin etmişsinizdir, sizi iyi anlayabilecek kişilerden biri olduğumu düşünüyorum.

Gelelim bu yazının çıkış noktası olan gençlerimize. Üniversite öğrencisi olmayı gerçekten çok isteyen, bu yolda emek harcayan adaylara ve onların ailelerine yoğunlaştığımı belirteyim.

“Her şeyin bir zamanı var ve her şeyin bir nedeni… Hayatı kabullen. Her şey olması gerektiği gibi, korkma. Sen de tam olman gereken yerdesin. Kalpten istediğin şeye ulaşmak için, zihninden geçenleri değil, tam da ihtiyacın olan deneyimleri yaşayacaksın. Sakin ol. Geç kalmadın. Erken de değil. Kaç yaşında olduğunun bir önemi yok, kimlerden ileri ya da geri olduğunun da… Kaç yaşında hissettiğinin, kendini nerede görmek istediğinin ve şu an nerede olduğunun farkında olman mühim… Yaşaman gerekeni yaşıyorsun sadece. Ne bir eksik ne bir fazla.” (Alıntı)

Ne zaman okusam bu cümleler bende büyük bir güç oluşturuyor bir ‘’mucize’’ olduğumuz düşüncesini iliklerime kadar hissettiriyor.

Mucize dediğim şey ‘’derin basitlik’’ aslında. Bir sorunun çözümü için en faydalı ve doğru yöntem en basit olandır der, Ockham.

Hayatımızda neyi kontrol edip, neyi edemediğimizi fark edip, basitlik yasasını yaşama geçirdiğimizde, dünün keşkeleri, yarının kaygıları bugünü engellemeyecektir. ‘’An’’da kalıp bugünü yaşayarak,  kendimizi gerçekleştirmemize, sağlıklı bireyler olmamıza olanak sağlayacaktır.

Biraz istatistiklere bakacak olursak, ÖSYM Başkanlığı 17-18 Haziran tarihlerinde yapılacak Yüksek Öğretim Kurumu Sınavı’na (YKS) girecek adayların başvuru sayısını 3 milyon 527 bin 466 olarak açıkladı. Önümüzdeki yıl bu sayının 6,5 – 7 milyona ulaşacağı tahmin ediliyor. Hocam bu sayılar bizi kaygılandırıyor diyenler; kaygının birazı iyidir deyip şöyle devam edeyim; bu sayının içinde sınava ilk kez gireni, kıdemlisi; sıralama ve bölüm hedefi olanı, hiçbir şey düşünmeyeni; sistemli şekilde hazırlananı, kara düzen gideni; denemelerle kendi yerini bileni, bilmeyeni; öğretmenlerinin ve ailesinin desteğini üzerinde hissedeni, yalnızı; yeterli sayıda ve düzeyde soru çözeni, çözemeyeni var da var.  

‘’Yeterli sayı nedir Hocam? Ben hala yetersiz hissediyorum.’’ diyenleriniz var. Ancak rahatlıkla söyleyebilirim ki branşının bilgi birikimi ile soru yazan kişi bile sınava girdiğinde o hissi yaşayabilir. Sizler konu eksiğiniz kalmadıysa MEB’in ve bu yıl hazırlanan çeşitli yayınların kazanım testleriyle paralel olarak düzenli şekilde çalıştıysanız artık kendinize güvenmelisiniz. Kendi kendinize ‘’HAZIRIM’’ diye tekrarlayın. Sonuç değil süreç odaklı olmaya çalışın. Unutmayın, sınav sonuna kadar sınav psikolojisini iyi yönetmeniz gerekiyor. Gözlerinizi kapatarak birkaç kere derin nefes alabilirsiniz. Sınav salonunda olduğunuzu düşünün, adaylara bakın kaygılanmıyormuş gibi görünmeye çalışan adayı da göreceksiniz. Peki ya 89 yaşındaki adayı? Yanlış anlaşılmasın ne işi var o yaşta demiyor, helal olsun diyoruz. Biliyorsunuz ki sorular yeni nesil olacak

Etrafınıza tekrar bakın hemen hemen herkes kaygılı. Siz de biraz kaygılısınız ama siz bunun çok ‘’normal’’ olduğunu biliyorsunuz, birkaç derin nefes daha alın, suyunuzdan bir yudum için tekrarlayın ‘’HAZIRIM’’

Sevgili Adaylar; bunu ne kadar güçlü söyleyeceğiniz ve buna ne kadar inandığınız size bağlı.

Sınavdan bir gün önce; biraz kitap okumanızı, az yürüyüş yapmanızı öneririm. Kitap çocukluğunuzda severek okuduğunuz bir kitap olsun lütfen. Artık büyüyorsunuz ama içinizdeki çocuğu büyütmeyin mesajını da vererek, sizi dinginleştirecek, hafifletecek bir kitap seçmenizi istiyorum aslında. Az yürüyüş yapın dedim gerçekten az; on, on beş dakikacık. Ya da sevdiklerinizle birlikte komedi filmi/ programı izleyip kafanızı dağıtın. Güldürürken düşündüren değil sadece güldürenleri tercih edin. Akşam yatmadan sınavda yanınıza almanız gerekenleri kontrol edin: Sınav Giriş Belgesi, Fotoğraflı Kimlik Belgesi. Şeffaf şişede suyunuzu da hazır edin.

Yatmadan önce papatya çayı gibi sizi rahatlatacak bir çay içmeyi tercih edebilirsiniz.

Alarmınızı kurmayı unutmayın. Nefesinize odaklanın 4- 5 kez diyafram nefesi alın. Yatmadan önce bugüne kadar yaptığınız bütün çalışmaların size faydası olacağını düşünün. Tekrar edin ‘’HAZIRIM’’

 Sınav günü, Cumartesi sabah; alışık olduğunuz yiyecek ve içeceklerden oluşan bir kahvaltı yapın. Sade bir kıyafet tercih edin (Salonun sıcaklığına göre giyip çıkarılabilecek iki parça). Sınav Giriş Kâğıdınızı ve Kimlik Kartınızı yanınıza almayı unutmayın. En az bir saat önce sınav yerinizde olacak şekilde yola çıkın (Kiminle hangi güzergâhtan gidileceğini önceden kararlaştırın.)

Sınava başlamadan ihtiyaçlarınızı giderin. Sınav salonuna hazır olduğunuzu düşünerek girin, birkaç derin nefes alın, suyunuzdan bir iki yudum için.

Sınav Anında Soruyu iyi anlamaya çalışın.

Soruyla inatlaşmayın, süre harcadığınızı fark ettiğiniz an o soruya bir işaret koyarak ikinci tura bırakın.

İşlem gerektiren soruları çok basit görünse bile çözün.

Doğru cevaplarınızı optik forma hemen işaretleyin.

 Sınavdan sonra yorum yapmadan ikinci oturuma odaklanın.

Sevgili Üniversite Adayları, hayatınızın filminde artık seyirci değil başroldesiniz, seçtiklerinizle ve seçmemeyi seçip geride bıraktıklarınızla kendi yollarınızı çizmeye başladınız bile. Yol boyunca olumlu düşünün ve kendinize inanın. Emeklerinizin karşılığını almanız dileği ile yolunuz açık olsun        

                                                                                                   Psikolojik Danışman Evren MERT DEĞİRMENCİ

Sevgili Anne Babalar,

Doğal olarak hepimiz çocuklarımız için en iyisini isteriz. Anne babaları da olsak onlar için en iyinin ne olduğunu tam bilemeyebiliriz. Onların kararlarına ve sezgilerine güvenmek zorundayız. Her şartta ve koşulda onların yanında olduğumuzu gösterebilmeli, onların varlığıyla anne baba rollerimizin olduğunu hatırlamalıyız. 

Çocuklarımızın sorumluluk sahibi, kararlı, sağlıklı yetişkinler olması, bizim onlara ne kadar güvendiğimizle ve bizim ne kadar sağlıklı yetişkinler olduğumuzla doğru orantılı.

Sizler de bu süreçten çocuklarınızla birlikte geçtiniz. Sonuçların çocuklarınızın gönlüne göre olmasını diliyor,  sizlere sevgi ve saygılarımı sunuyorum.

01.06.2023 2124

 

 ‘’ Başarı bir yolculuktur, bir varış noktası değil.’’

                                                                                                                       Ben Sweetland

 

Sevgili 12. Sınıf Öğrencilerimiz;

2023  Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı’nda (YKS) Hepinize Başarılar Dileriz!

Sınavdan Önce;

Bugüne kadar oluşturduğunuz düzeninizi bozmadan çalışmalarınızı tamamlayın.

Bu haftadan itibaren uyku saatlerinizi düzenleyerek dengeli beslenmeye dikkat edin.

Kendinizi, sınav ve sınav sonrası ile ilgili endişeli konuşmalardan uzaklaştırın.

Sınav yerinizi mutlaka görün, gidiş güzergahınızı belirleyin.

Sınav Günü;

Alışık olduğunuz besinlerden oluşan, doyurucu bir kahvaltı yapın.

Sade, rahat bir kıyafet tercih edin.

Sınav saatinden en az bir saat önce sınav yerinize ulaşın.

Yanınıza almanız gerekenleri unutmayın:

*İlgili oturumun sınava giriş belgesi,

*Nüfus Cüzdanı veya T.C Kimlik Belgesi,

*Şeffaf şişede su.

Sınavda;

Soruyu iyi anlamaya çalışın.

Soruyla inatlaşmayın, süre harcadığınızı fark ettiğiniz an o soruya bir işaret koyarak ikinci tura bırakın.

İşlem gerektiren soruları çok basit görünse bile çözün,

Doğru cevaplarınızı optik forma hemen işaretleyin.

 

Sevgili Öğrencilerimiz, Üniversite Adaylarımız, Hepinize Başarılar Dileriz...

                                                                                                     Gazi Anadolu Lisesi Rehberlik Servisi